مواردی از شرایط وجوب و صحت روزه

مواردی از شرایط وجوب و صحت روزه


مذهبی(لطفا برای اطلاع از احکام دینی خود فقط به این مطالب اکتفا نکنید و به مرجع تقلید خود رجوع کنید)

این مطالب از پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله‌العظمی سیدعلی خامنه‌ای (مد‌ظله‌العالی) در این پست قرار داده شده است.

س : دختری که به سن تکلیف رسیده، ولی به علت ضعف  جسمانی توانایی روزه گرفتن ندارد، و بعد از ماه مبارک رمضان هم نمی‏تواند  قضای آن را به جا آورد تا اینکه ماه رمضان سال بعد فرا می‏رسد، چه حکمی  دارد؟
ج: ناتوانى از گرفتن روزه و قضاى آن به مجرد ضعف و  عدم قدرت موجب سقوط قضاى روزه نمى‏شود، بلکه قضاى روزه‏هاى ماه رمضان که  از او فوت شده، بر وى واجب است.
س : دخترانی که تازه به سن تکلیف رسیده‏اند و روزه  گرفتن بر آنها مقداری مشکل است، چه حکمی دارند؟ آیا سن بلوغ شرعی دختران  اکمال نه سال قمری است؟
ج: بنا بر نظر مشهور، بلوغ شرعى دختران همان تکمیل  نه سال قمرى است که در این هنگام روزه بر آنها واجب است و ترک آن به مجرد  بعضى از عذرها جایز نیست، ولى اگر روزه گرفتن براى ایشان ضرر داشته باشد  یا تحمل آن برایشان همراه با مشقت زیاد باشد، افطار براى آنها جایز است.
س : من زمان دقیق رسیدن به سن تکلیف خود را  نمیدانم، از جناب عالی خواهشمندم بیان فرمایید که از چه زمانی قضای نماز  و روزه بر من واجب است؟
ج: فقط قضاى آن مقدار از نمازها و روزه‏ها که یقین به فوت آن بعد از رسیدن به سن قطعى تکلیف شرعى دارید، بر شما واجب است.
س :اگر دختر نه ساله‏ای که روزه بر او واجب شده، به دلیل دشواری، روزه‏اش را افطار نماید، آیا قضا بر او واجب است یا خیر؟
ج: قضاى روزه‏هایى که از ماه رمضان افطار کرده، بر او واجب است.
س : اگر فردی به خاطر عذری قوی، پنجاه درصد احتمال  دهد که روزه بر او واجب نیست و به همین دلیل روزه نگیرد، ولی بعداً معلوم  شود که روزه بر او واجب بوده، از جهت قضا و کفّاره چه حکمی دارد؟
ج: اگر افطار عمدى روزه ماه مبارک رمضان به مجرد  احتمال عدم وجوب روزه بر وى باشد، در فرض سؤال علاوه بر قضا، کفّاره هم بر  او واجب است. اما اگر افطار به علت ترس از ضرر باشد و ترس هم منشأ عقلایى  داشته باشد، کفّاره واجب نیست، ولى قضا بر او واجب است.
س : شخصی مشغول انجام خدمت سربازی است و به علت  مسافرت و حضور در محل خدمت، نمیتواند روزه ماه رمضان سال گذشته را بگیرد،  و هنگام حلول ماه رمضان امسال نیز در محل خدمت است و احتمال دارد که باز  هم نتواند روزه بگیرد، اگر پس از پایان دوره خدمت سربازی بخواهد روزه این  دو ماه را قضا نماید، آیا کفّاره هم بر او واجب است یا خیر؟
ج: کسى که بر اثر عذر مسافرت، روزه ماه رمضان از او  فوت شده و آن عذر تا ماه رمضان سال آینده استمرار داشته، فقط قضاى آن بر  او واجب است و کفّاره تأخیر واجب نیست.
س : اگر شخص روزه دار جنب باشد و تا قبل از اذان  ظهر متوجه آن نشود و پس از آن غسل ارتماسی نماید، آیا روزه‏اش باطل  می‏شود؟ و اگر بعد از غسل متوجه شود که در حال روزه غسل ارتماسی نموده  است، آیا قضای آن واجب است؟
ج: اگر غسل ارتماسى بر اثر فراموشى و غفلت از روزه دار بودن باشد، غسل و روزه او صحیح است و قضاى روزه‏اش بر او واجب نیست.
س : اگر شخصی بخواهد قبل از زوال به محل اقامتش  برسد، ولی در راه به خاطر پیشامد حادثه‏ای نتواند در زمان معیّن به مقصد  برسد، آیا روزه او اشکال دارد و آیا کفّاره بر او واجب است یا فقط قضای  روزه آن روز را باید به جا آورد؟
ج: روزه‏اش در سفر صحیح نیست و بر او فقط قضاى روزه آن روزى که پیش از ظهر به محل اقامتش نرسیده، واجب است و کفّاره‏اى هم ندارد.
س : اگر هواپیما در ارتفاع بالا و مسیر طولانی در  حال پرواز باشد و پرواز حدود دو ساعت و نیم تا سه ساعت طول بکشد، مهماندار  و خلبان هواپیما برای حفظ تعادل خود هر بیست دقیقه احتیاج به نوشیدن آب  دارند، در این صورت آیا در ماه مبارک رمضان، کفّاره و قضای روزه بر آنها  واجب می‏شود؟
ج: اگر روزه براى آنها ضرر داشته باشد، جایز است که  با نوشیدن آب افطار نمایند و قضاى آن را بجا آورند و در این حالت کفّاره  بر آنها واجب نیست.
س : اگر زن در ماه مبارک رمضان دو ساعت یا کمتر مانده به اذان مغرب حیض شود، آیا روزه‏اش باطل می‏شود؟
ج: روزه‏اش باطل است.
س : کسی که با پوشیدن لباس مخصوص (مانند لباس غواصی) بدون اینکه بدنش خیس شود، در آب فرو رود، روزه‏اش چه حکمی دارد؟
ج: اگر لباس به سر او چسبیده باشد، صحّت‏ روزه‏اش محل اشکال است و بنا بر احتیاط وجوبى قضاى آن لازم است.
س : آیا مسافرت عمدی در ماه رمضان به قصد افطار و فرار از روزه گرفتن، جایز است؟
ج: مسافرت در ماه رمضان اشکال ندارد، و در صورت مسافرت، ولو اینکه براى فرار از روزه باشد، افطار بر او واجب است.
س : شخصی که روزه واجب بر عهده‏اش است و قصد دارد  که آن را بگیرد، ولی بر اثر پیشامدی نتواند روزه بگیرد مثلاً بعد از طلوع  خورشید آماده مسافرت شد و به سفر رفت و بعد از ظهر برگشت و در بین راه هم  مرتکب هیچ‌یک از مفطرات نشد، ولی وقت نیت روزه واجب از وی فوت شد، و آن  روز هم از روزهایی است که روزه در آن مستحب است، آیا می‏تواند نیت روزه  مستحبی کند یا خیر؟
ج: اگر قضاى روزه ماه رمضان بر ذمّه‏اش باشد، نیت روزه مستحبى حتى بعد از فوت وقت نیت روزه واجب، از وى صحیح نیست.
س : من معتاد به سیگار هستم و در ماه مبارک رمضان  هر چه تلاش می‏کنم که تندخو نباشم نمی‏توانم و همین باعث ناراحتی زیاد  افراد خانواده‏ام شده است و خودم هم از وضعیت دشوارم رنج می‏برم، تکلیف من  چیست؟
ج: روزه ماه مبارک رمضان بر شما واجب است و بنا بر  احتیاط واجب جایز نیست در حال روزه سیگار بکشید، و نباید بدون دلیل با  دیگران تند برخورد کنید.

شرایط وجوب و صحت روزه

حلیم بادنجان

حلیم بادنجان


مواد لازم حلیم

بادنجان قلمی - پنج عدد
عدس - دو پیمانه
پیازدرشت - یک عدد
سیر درشت - ده حبه
گوشت - 250 گرم
گردو آسیاب شده - 200 گرم
نعنا خشک - یک قاشق غذاخوری
کشک - 500 گرم
نمک و فلفل - به میزان لازم
روغن مایع برای سرخ کردن - به میزان لازم

حلیم

طرز تهیه حلیم

ابتدا بادنجان‌ها را سرخ کرده و کنار بگذارید، با کاغذ روغنی روغن اضافه آن را بگیرید. پیاز و سیر را رنده کرده و با روغن سرخ کنید. گوشت را بگذارید بپزد و بعد از گرفتن کف آن عدس، بادنجان سرخ‌شده، پیاز، سیر و گردو را اضافه کرده و حرارت را کم می‌کنیم ، هر چند دقیقه یک‌بار آن را هم می‌زنیم تا گوشت و عدس کاملا بپزد، وقتی کاملا مواد پخت با گوشت‌کوب آن را کاملا کوبیده و مخلوط کنید و دوباره روی حرارت ملایم اجاق قرار دهید. بعد از نیم ساعت غذا آماده است (مواظب ته گرفتن حلیم باشید) خوراک را در ظرف ریخته و با نعناداغ و کشک تزئین کرده و میل کنید.

حلیم

شله زرد

آموزش و نحوه درست کردن شله زرد

آموزش و نحوه درست کردن شله زرد

آشپزی 

مواد لازم

برنج                                               یک کیلوگرم
شکر                                              2 کیلوگرم
کره                                               150 گرم
زعفران سائیده                                 5/1 مثقال(6 گرم)
گلاب                                             1پیمانه
خلال بادام                                      150 گرم
خلال پسته برای تزئین                        50 گرم

طرز تهیه
دسر

برنج را شسته و به مدت چهار ساعت خیس کنید.برنج را پیمانه کرده و از 6 تا 7 برابر برنج، آب در نظر می گیریم. سپس برنج را بدقت شسته و 6 برابر، آب روی آن می‌ریزیم و برنج را روی آتش گذاشته تا جوش بیاید. شعله را ملایم کرده تا برنج بپزد.وقتی مغز برنج کاملا نرم شد، شکر را داخل برنج ریخته و مرتب بهم می زنیم تا شله زرد کاملا جا بیفتد.
در صورتی که شله زرد سفت بود 1 تا 2 پیمانه دیگر آب گرم اضافه می کنیم. سپس زعفران را در کمی آب جوش حل می نمائیم و داخل شله‌زرد می‌ریزیم. سپس کره را داغ کرده و به شله زرد اضافه می کنیم. آنگاه کمی از بادام را به آن اضافه می کنیم.گلاب را نیز افزوده و شله زرد را بهم می زنیم تا تمام مواد کاملا با هم مخلوط شوند. سپس درب را بسته و در صورت استفاده از فر، شله زرد را در کف فر با حرارت ملایم بمدت نیم ساعت می گذاریم. در غیر اینصورت می ‎توان روی شعله گذاشت و بعد از جا افتادن شله زرد، آن را در ظرف می کشیم و بعد از خنک شدن شله زرد با دارچین و خلال بادام و پسته تزئین می کنیم.

نکته

1? جهت افزایش کیفیت شله زرد باید از برنج مرغوب استفاده کرد.
2? بهتر است خلال بادام به مدت دو ساعت در آب خیسانده شود و بعد استفاده گردد.
3? زعفران را در هنگام نیاز بسایید که بوی عطر آن از بین نرود در ضمن زعفران را با آسیاب‌برقی آسیاب نکنید تا بو و رنگ آن حفظ شود.

شله زرد

خورش آلوچه

طرز تهیه و آموزش خورش آلوچه

طرز تهیه و نحوه درست کردن خورش آلوچه

آشپزی

مواد لازم

گوشت                                                     400 گرم
لوبیاچیتی                                                  100 گرم
رب گوجه‌فرنگی                                          یک قاشق سوپخوری
سبزی خشک (جعفری و گشنیز)                     300 گرم
پیاز سرخ‌شده                                            نصف پیمانه
آلوچه‌خشک                                               100 گرم
آبلیمو                                                      دو قاشق سوپخوری
روغن                                                       نصف پیمانه
ادویه                                                       به میزان لازم
زردچوبه                                                    به میزان لازم
فلفل                                                       به میزان لازم
دارچین                                                    به میزان لازم

طرز تهیه

گوشت را با پیاز تفت می‌‌دهیم و لوبیای خیس‌شده را با مقداری آب‌جوش به گوشت اضافه می‌‌کنیم. نمک و تمام ادویه‌ها را افزوده و می‌‌گذاریم با حرارت ملایم پخته شود. پس از پخته شدن گوشت و لوبیا، سبزی خشک، آلوچه، آبلیمو و رب را می‌افزاییم، پس از نیم ساعت جوشیدن، خورش آماده است.

خورش آلوچه

شیرینی پنج طعم کره ای

طرز تهیه شیرینی پنج طعم کره ای


آشپزی

آموزش و طرز تهیه شیرینی پنج طعم کره ای

مواد لازم

کره                                                   کدام نصف پیمانه
شکر                                                 کدام نصف پیمانه
تخم‌مرغ                                             یک عدد
خامه                                                 دو قاشق سوپخوری
بیکینگ‌پودر                                         نصف قاشق چایخوری
وانیل                                                 نصف قاشق چایخوری
نمک                                                  1/8 قاشق چایخوری
آرد                                                    دو پیمانه

طرز تهیه

همه مواد را غیر از آرد با هم مخلوط کرده و کم‌کم آرد را به آن اضافه می‌کنیم. این خمیر به تنهایی شیرینی کره‌ای با طعم وانیل است. یک قاشق غذاخوری از این خمیر را روی کاغذ داخل سینی قرار داده و به کمک ته قاشق یا لیوان آن را پهن می‌کنیم. برای تهیه این شیرینی با طعم شکلات به خمیر یک پیمانه شکلات چیپسی اضافه می‌کنیم، با طعم پرتقال یک پیمانه پودر نارگیل و یک قاشق چایخوری پوست پرتقال رنده شده، با طعم کشمش نصف پیمانه کشمش و با طعم گردو و دارچین یک پیمانه گردو خردشده و یک قاشق چایخوری دارچین اضافه می‌کنیم.

آموزش آشپزی